Inventarisatiemethodes

  • Ondanks dat er tegenwoordig steeds meer gebruik gemaakt wordt van gesloten goederensystemen, en inventarisaties op artikelniveau dus aan de orde van de dag zijn, is er nog steeds veel vraag naar inventarisaties waarbij uitsluitend een voorraadwaarde wordt bepaald. Dit is de methode waarmee het ooit bij ons is begonnen, en we kunnen onszelf dus wel specialist noemen op dat gebied.
  • Bij een Wall to wall count wordt er een volledige integrale inventarisatie uitgevoerd, op artikelniveau. Alle aanwezige artikelen binnen de muren van de locatie worden meegenomen in de inventarisatie. Afhankelijk van de goederen of de wens van de klant kan er gekozen worden voor de ‘single-scan’ methode, voor de ‘aantallen’ methode of een combinatie van beide.
  • Cyclische tellingen, ook wel deelbalansen genoemd, geven informatie over een gedeelte (vaak een productgroep) van de voorraad. Ook hier is expertise van groot belang. Een artikel kan zich immers op meerdere plaatsen in de winkel of in het magazijn bevinden.
  • Een overname is bij uitstek een moment om een onafhankelijke voorraadbepaling te doen. Tegenstrijdige belangen spelen vaak een grote rol bij dit soort overnames, en wij kunnen dan als onafhankelijke derde partij de objectiviteit waarborgen.